Er han i komfortsonen eller utafor ?

Larisa Schløsser-Møller Blogg, Personlig utvikling Leave a Comment

schløsse

Hver gang jeg snakker om komfortsonen, skaper det mange reaksjoner og diskusjoner.
Jeg er veldig takknemlig for alle tilbakemeldinger jeg får fra folk som er både enig og uenig med meg.
Det betyr at temaet er viktig og berører mange.
Det betyr også at mange har et forhold til dette og har forskjellig oppfatning.

Jeg har holdt et foredrag om komfortsonen i går. På bildet kan du lese  hva folk mener om å være «innenfor komfortsonen» eller «utafor komfortsonen».

img_0898

Forvirring.

Folk har helt motstridende meninger ;-)!

Hva har «kjedelig» «stagnasjon» og «ingen utvikling» med komforten å gjøre? Hva er komfortabelt med dette?

Når og hvem startet å mene at det må være «ubehagelig» å være i KOMFORT sonen?

Jeg kjenner en musiker som fortalte meg en gang at han øvde på 3 takter  i tre dager på  rad både dag og natt. Var han ikke i komfort sonen sin? Ingen utvikling? Jeg behøvde ikke å spørre ham om det var kjedelig. Jeg så gløden i øynene hans . Slappet han av ? Ja! Fikk han masse energi ? Ja ! Kjedelig ?  For naboer, men ikke for ham. Var han sliten? Selvfølgelig! Du kjenner, sikkert , den følelsen når du samtidig både er kjempe sliten og lykkelig, og har fått masse energi igjen.

Scary movie og  desperasjon.

Det er ikke rart at det er forvirring rundt omkring om man bør ut av komfortsonen eller ikke. «Er jeg ut av komfortsonen nå? Er dette ubehagelig nok eller skal det vare mer pinlig før jeg begynner å føle at utviklingen kommer?»
Jeg forstår desperasjon. Det er skamfullt  både i komfortsonen og utafor. Det er kjedelig  i komfortsonen men veldig utrygt utafor. Du må tenke deg mye om hvis du skal ut fordi det er mye usikkerhet der. Hvis du  gjør en feil og det gjør du helt sikkert fordi det er ingen mestringsfølelse der,  da blir det veldig pinlig.
Hva er morsomt med dette? ikke for deg. For deg er det bare skamfullt, slitsomt og en bekreftelse til på at du ikke mestrer. Du er ikke tøff nok og du fortjener ikke suksess.

Hvordan kan du oppnå utvikling hvis du forbinder utvikling med skam?
Det er ikke rart at man hopper ut og inn og finner verken mestringsfølelse  eller indre ro noen steder.

Har du noen gang tenkt (misunt kanskje litt) hvordan talentfulle,  suksessrike folk  får det til? Foretningsfolk? Musikere?  Det ser ut at «han» får alt så lett.  Dette er urettferdig fordi du jobber mye hardere enn «han».
Vi har lært en gang at for å oppnå suksess må vi jobbe hard og slite. Vi kan ikke forvente at vi får alt rett i fanget. Hvis du ikke er så suksessfull som naboen din, betyr dette at du ikke jobber hardt nok. Du må slite deg mer ut og i hvert fall fortjener du å være skamfull.

Nå skal jeg fortelle deg en hemmelighet. 

 Jeg liker å observere, analysere og modellere. Jeg lærer det beste fra mine kolleger, kunder og mange andre suksessrike folk. De får det til fordi …

A photo by Baher Khairy. unsplash.com/photos/uqKyeMaaAOQ photo-1444598664632-8403d0237760 A photo by Carl Cerstrand. unsplash.com/photos/OO2zIzTfBtQ

…de trives i sin komfortsone. De skammer seg ikke når de gjør det de liker.
Alt de gjør gjør  de i komfortsonen sin. De vet hva de er gode på og vet hva de vil.

Redefiner og reinstaller.

Komfortsonen er per definisjon en «KOMFORT» sone.

Der skal du føle deg trygg, komfortabel og du gjør ting som er morsomt. Du kan bli kjempe sliten men oppglødd. Du velger utfordringer selv og tar dem med glede. Du utvikler deg i den retningen som du vil og som gir mening til deg. Du står opp om morgen og tenker «Nå skal jeg gjøre det igjen», eller tenker ikke, men føøøler en god følelse. Du blir ikke lei av dette. Det du gjør gir mening til deg. Du er sterk, du har mestringsfølelse og indre ro. Du er selvsikker og  har stor selvtillit.

Tenk på den måten: Dette er din «Power Zone» ,  din grunnmur og kjernen din i alt du gjør. Dette er utgangspunktet til din videre utvikling og gir deg mer erfaring i å mestre flere ting og lære nye ting. Selvutvikling, læring og mestring foregår samtidig med utvidelse og forsterkelse av din komfortsone.

Hvis du er usikker på deg selv og det du driver på med, blir det ikke bedre utafor komfortsonen din.

Hva har du lyst til å gjøre?

Mange forbinder komfortsonen med latskap og det å ligge på sofaen hele dagen. Men du forstår sikkert at det er ikke dette jeg snakker om.

Det er mange som prøver å bli bedre i det de er  dårlig på, istedenfor å bli enda bedre i det man er god på fra før.
Du kan selvfølgelig bli kjempe bra i det du ikke kan fra før og  lære nye ting du kan utvikle deg i. Da er det veldig viktig å finne din indre kraft som heter «Jeg har lyst»  og gjerne med jetmotor som heter  «Fordi…» (motivasjon og mening).

Redefiner, reinstaller og ta spranget i den retning du vil selv!
Lykke til! 

Jobben med å definere hva som er din komfortsone er en del av din utvikling og bevissthetsprosess. Dette er ikke kvikk fiks og er også en stor utfordring for mange. Du kan også lettere oppnå en større bevissthet omkring dette i en typisk coachingprosess. Vil du ta utfordringen ? Ta kontakt nå for mer informasjon!

Fine bilder: Sten Nijssen, Carl Cerstrand, Baher Khairy, Hani Jaje. Unsplash.com

Del artikkelen

Om forfatteren

Larisa Schløsser-Møller

DNCF sertifisert coach. Profesjonell coach og sparringspartner for ledere og team. Hun har en unik bakgrunn som lege og coach.

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *